Helsingborgs Stadsteater
Karl Johans gata 1
252 67
Helsingborg
Följ oss

Skådespelaren Nils Dernevik om sommarens extraknäck: ”Fredriksdalsteatern är en big deal i Helsingborg!”

Sommaren 2024 stavas Fredriksdalsteatern för skådespelaren Nils Dernevik, som tillsammans med Babben Larsson är med i Adde Malmbergs nya fars ”Nötter”. Möt honom i ett samtal om humor, självförtroende och behovet av att vidga sina vyer.

Det är träff för teaterns ombud på Helsingborgs stadsteaters Stora scen. Skådespelaren Nils Dernevik slår sig ner i en av bänkraderna och genast vänder sig en av damerna om för att kommentera hans insats i komedin ”Evigt ung”, som spelades både 2020 och förra säsongen.

–Det är nog den rollen som flest kommer ihåg mig för just nu, rollen som gammal gubbe, säger han när vi sitter i teaterns matsal dagen efter.

Han kan delvis tacka komikern Adde Malmberg, som regisserade ”Evigt ung”, för att han vågade ta ut svängarna i rollen som sig själv, fast 30 år äldre.

–Jag har stort förtroende för Adde. Han är tydlig och pratar hela tiden om verket, vilket gör mig väldigt trygg.

–I en scen, som jag kom på själv, skulle jag ha plasthandskar på mig. När jag tog på mig handskarna höll jag på i evigheter, vilket först kändes väldigt roligt, men ju närmare vi kom premiären desto mer osäker blev jag. Jag tyckte inte det höll. Men Adde övertygade mig om att hålla på ännu längre, att dubbla tiden. Och det blev ju jättekul.

Den 29 juni går startskottet för Fredriksdalsteatern i ny regi. Då blir det också urpremiär för farsen ”Nötter”, skriven av just Adde Malmberg. På scenen syns välbekanta ansikten som Babben Larsson, Sanna Persson Halapi och Hans Christian Thulin. En av de bärande figurerna, hovmästaren Halvar, spelas av Nils Dernevik.

–Jag blev jätteglad när Adde ringde och erbjöd mig jobbet. Det känns väldigt smickrande för det är en stor roll, en jätterolig uppgift. Och det ska bli så kul att jobba med det här gänget som är proffs på standup, humor och komedi. Jag hoppas få lära mig lite av dem, se hur man gör egentligen.

Sedan nyheten om att han medverkar i ”Nötter” kom ut har han noterat att antalet glada tillrop från publik och omgivning har ökat.

–Fredriksdal är en big deal. Folk stoppar mig på stan för att de sett mig i tidningen. Man blir världskänd i hela Helsingborg. Det är roligt även för Stadsteatern, att vi breddar oss. Är man en del i en fast ensemble måste man iväg ibland för att kolla annat och inte stagnera. Vi är bara åtta fasta skådespelare på Helsingborgs stadsteater och vi är som en liten familj, men man måste stötas och blötas även med andra. För att fortsätta tycka jobbet är roligt, och för att inte bli hemmablind, säger Nils Dernevik.

”Nötter” utspelar sig på en vegetarisk, ekologisk konferensanläggning som balanserar på konkursens rand. Det blir förstås förvecklingar och kaos. Hovmästaren Halvar, som precis har kommit tillbaka till jobbet efter att ha varit utbränd, står i händelsernas centrum.

–För att inte bli sjuk igen måste han fortsätta röra sig oändligt långsamt, även under extremt pressade förhållanden. Det är väldigt kontraintuitivt mot hur jag är som person, som alltid gör allting väldigt fort. Det kommer att bli… frustrerande, säger Nils Dernevik.

Att han skulle ge sig på humorgenren har inte varit självklart. Men senaste åren har han allt oftare testat att lägga komiskt anslag på en del av sina rollkaraktärer, inte minst för att roa sig själv.

–Jag har aldrig haft självförtroendet att spela renodlad komedi innan. Jag har inte tänkt att jag är rolig på det sättet. Jag är väl lite rolig, men inte på den nivån.

–Jag menar, jag kommer ju främst från en bakgrund där jag varit intresserad av postdramatisk text, som grundar sig i ett konstnärligt forskande. Men ju äldre jag blir, desto roligare tycker jag det är att försöka vara rolig på scen. Men det är svårt och man är extremt beroende av sin medspelare.

Uppväxten med pappans gamla VHS-band på repeat har påverkat hans egna humorpreferenser. Klassisk, fysisk humor signerad Buster Keaton, Bröderna Marx och Charlie Chaplin men också svenska Galenskaparna & After Shave är några favoriter.

–Humor handlar mycket om teknik, tror jag. Och på scen får man ju direktrespons. Är du inte rolig, ja då är det tyst. Då skrattar inte folk. Och trots att det är jävligt jobbigt måste du fortsätta att satsa. Börjar du backa, är det helt kört. Då kan alla bara gå hem.

Innan sommarens äventyr på Fredriksdalsteatern kan börja, har publiken möjlighet att se Nils Dernevik på Stadsteaterns hemmascen. Han spelar Jossi (”Jag spelar också häst och duva.”) i familjeföreställningen ”Bröderna Lejonhjärta”, som har premiär 25 november. Längre fram i vår väntar ännu en större roll, den som den koleriske överläkaren Stig Helmer i ”Riket”, med premiär 23 mars.

–Det blir jätteroligt att jobba med ”Riket”. Casten är fantastisk och jag ska äntligen få stå på scen tillsammans med en av mina idoler, Peter Järn, som är en suverän skådis.

Vill du se Nils Dernevik och resten av teaterns ensemble redan nu? Här kan du boka biljett till ”Bröderna Lejonhjärta” och ”Riket”!

Publicerad

22 november, 2023
© Helsingborgs Stadsteater. All rights reserved. Powered by Marknadsavdelningen HASAB.