Helsingborgs Stadsteater
Karl Johans gata 1
252 67
Helsingborg
Följ oss

Bröderna Lejonhjärta i ny tappning på Helsingborgs stadsteater

När ”Bröderna Lejonhjärta” sätts upp på nytt på Helsingborgs stadsteater får vi se nya ansikten och fler spännande lösningar på scen. Och fler humoristiska inslag. Skådespelarna Evamaria Björk och Cecilia Borssén tror på humorns starka kraft.

Nyuppsättningen av Astrid Lindgrens klassiker ”Bröderna Lejonhjärta”, med premiär lördag den 25 november, blir en delvis ny upplevelse för publiken. Förutom elever från Mega Musik Gymnasieskolas avgångsklass, ser vi flera nya skådespelare på scen. Två av dem är Evamaria Björk och Cecilia Borssén som axlar en handfull biroller vardera i den nya versionen.

–Det är jätteroligt att göra alla småroller. Jag spelar sjuksköterska, Tengilsoldat och Antonia men även varg och duva. Det är befriande att för en gångs skull inte vara motorn på scen, utan den som servar historien, säger Cecilia Borssén.

De båda har sett fram emot att få spela tillsammans igen.

–Vi har en lätthet i samarbetet och en gemensam humor. Vi är bra på att svara varandra i bollarna som kastas ut, vilket gör att det blir tryggt och lustfyllt. Det hade ju inte gått att göra Veder och Kader utan tajming, säger Evamaria Björk.

De två Tengilsoldaterna med nattsvart rustning och hat i blick, skildras i nyuppsättningen med en större dos humor.

–Den italienske dramatikern Dario Fo sa ungefär så här: ”Skrattet öppnar själen så att allvaret kan komma in”. Så är det. Humor och allvar ligger nära varandra, och att göra två rent onda personer utan distans blir ointressant. Jag tror att man upplever Veder och Kader som mycket mer hotfulla och farliga när de först har skildrats som lite dumma och roliga, säger Cecilia Borssén.

Med små men effektiva medel särskiljer de sina olika rollkaraktärer.

–Jag visste direkt att jag ville skilja dem åt med hjälp av rösten. Kader har en röst. Orvar har en röst och sjuksköterskan har en röst, säger Evamaria Björk och fortsätter:

–Jag tror att nyckeln till skratt är att man antingen har det eller inte. Många skådespelare kan framställa djup dramatik men alla skådespelare är inte roliga.

–Ja, vissa är födda med ”funny bones”. Det är en kombination av känsla för tajming och en känsla för frihet i sitt uttryck. Att inte vara rädd för att köra fullt ut. Allt det har Evamaria, säger Cecilia Borssén.

–Jag säger samma sak om Cilla, men jag kan lägga till en grej. Hon är inte rädd för att vara ful på scenen vilket är direkt avgörande för att vara rolig. Det yttre ögat kan vara oerhört hämmande men i komiska situationer så tar humorn över. Det viktiga är skrattet. För att komma dit måste man släppa kroppen fri, annars går det inte.

Bröderna Lejonhjärta spelas på Storan 25 november–20 januari.

Vill du ge bort ett teaterbesök i julklapp? Köp ett presentkort här!

Publicerad

22 november, 2023
© Helsingborgs Stadsteater. All rights reserved. Powered by Marknadsavdelningen HASAB.