Helsingborgs Stadsteater
Karl Johans gata 1
252 67
Helsingborg
Följ oss

Birgitta Rydberg: ”Tysta Maria ligger mig väldigt varmt om hjärtat”

I ”Tysta Maria” får skådespelaren Birgitta Rydberg gestalta en historisk helsingborgare, den olycksdrabbade fabriksarbetaren Maria. ”Det känns väldigt stort att få vara med och ge liv till henne”. ”Tysta Maria” spelas på Helsingborgs stadsteater till och med 12 oktober.

Varje spelkväll, när applåderna ebbar ut i Storans salong, är det troligt att skådespelaren Birgitta Rydberg fällt åtminstone några tårar på scen. Musikalen ”Tysta Maria” har den effekten på både ensemble och publik. Så är det också några gripande människoöden som lyfts fram i ljuset tack vare manusförfattaren Annika Kofoed, kompositören P-O Nilsson och låttextförfattaren Bim Wikström.

-När man förstår att det här har hänt på riktigt, att berättelsen är sann, så är det svårt att låta bli att gråta. Just när det handlar om familj och barn som råkar illa så tar det extra hårt, tror jag. Och i kombination med P-O:s musik, som går rakt in i hjärteroten, är det svårt att stå emot, säger Birgitta Rydberg.

Pjäsens Maria Blomgren hette i verkligheten Persson i efternamn. Hon är en av tre Helsingborgskvinnor som står i centrum i ”Tysta Maria”. De två andra är Maria Zoega, spelad av Elin Norin, och Nelly Palmkvist (verklighetens Nanny Palmkvist), spelad av Andrea Jayakrishna. Alla tre har på olika sätt haft stor betydelse för staden Helsingborg och för kvinnors rätt. Den sistnämnda var även en pionjär inom skolan och viktig för rösträttsrörelsen för landets kvinnor i slutet av 1800- och början av 1900-talen.

-Jag själv är helsingborgare och det känns väldigt stort att få vara med och ge liv till de här personerna som faktiskt har funnits en gång i tiden. ”Tysta Maria” handlar om vår stad och det känns superhäftigt, säger Birgitta Rydberg och fortsätter:

-Att man samtidigt vet att min Maria förmodligen inte var den enda som behandlades illa så blir det ännu mer gripande. Hon var bara en oskyldig människa som drabbades av tragedi och sjukdom.

”Tysta Maria” har blivit en publiksuccé och hittills har tiotusentals teaterbesökare redan sett musikalen som hade sin urpremiär vårvintern 2023. Då såldes biljetterna slut snabbt och för att ge ännu fler chansen att se den älskade musikalen sätts den upp på nytt.

– Jag tror att den lockar folk som inte går på teatern i vanliga fall just för att den handlar om Helsingborg. Att se den här föreställningen gör att man kommer närmare sin stad och sina rötter. Historiska personer som Mäster Palm och olika platser i stan får en annan betydelse. Samtidigt är det ju en väldigt spännande och gripande berättelse, säger Birgitta Rydberg.

Vad känner du för ”din” Maria Blomgren?

-Hon känns så otroligt närvarande. Jag blir rörd bara jag pratar om henne. Det är så fantastiskt att hennes liv fick vara ett brinnande ljus. Att hon till slut fick en röst och att hennes öde väckte debatt i samhället vilket ledde till en förändring i synen på de fattiga.

”Tysta Maria” utspelar sig för mer än 100 år sedan, men Birgitta Rydberg är säker på att den har relevans och aktualitet än idag.

-Det är ju fortfarande så, att den med makt bestämmer. Och fortfarande ser man inte alltid till folks behov. Den som kommer i kläm är ofta den som inte har så stark röst. Genom att se föreställningen så kanske man får en annan ödmjukhet till vad andra människor går igenom, och att man känner att man vill hjälpa varandra.

Vill du veta vad som hände Maria Blomgren och de andra Helsingborgskvinnorna?
Köp biljett till ”Tysta Maria”. Musikalen spelas till och med 12 oktober!

Av: Jenny Petersson

Publicerad

23 september, 2024
© Helsingborgs Stadsteater. All rights reserved. Powered by Marknadsavdelningen HASAB.